Virtualne ture – Panorame 360°

Spomenik ljubavi – Kamenički park

U novosadskom Kameničkom parku već dva veka nalazi se spomenik koji iza sebe krije ljubavnu priču koja je ujedno bila i pokretač izgradnje ovog popularnog izletišta. Sve do 1918. godine park je bio privatna bašta dve porodice. U početku je bio u vlasništvu grofovske porodice Marcibani De Puho, da bi od polovine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata pripadao plemićkoj porodici Karačonji.

Nastanak Kameničkog parka pratile su priče o ljubavi grofa Gvida prema Mariji Marcibanji.

Sve do 1918. godine park je bio privatna bašta dve porodice. U početku je bio u vlasništvu grofovske porodice Marcibani De Puho, da bi od polovine 19. veka do kraja Prvog svetskog rata pripadao plemićkoj porodici Karačonji. Nastanak Kameničkog parka pratile su priče o ljubavi grofa Gvida prema Mariji Marcibanji.

Nakon što je Marija izrazila želju da živi u Beču, grof Gvido je odlučio da joj u Kamenici, pored porodičnog dvorca izgradi park u kojem će moći da se odmori od čestih bečkih balova i dugih putovanja po Bavarskoj. Pozvao je najpoznatije graditelje svog vremena koji su podigli dvorac u klasičnom stilu sa dva reda stubova i stručnjake za hortikulturu kako bi uredio okolinu po ugledu na engleske pejzažne parkove. Uporedo sa nastankom dvorca, teklo je i formiranje parka. Napravljeno je šetalište pored obale Dunava, veštačko jezero i postavljene su brojne kamene skulpture. Najupečatljivija od njih, skulptura “Pet glava” postavljena je na brdašcu koje je vlastelin nazvao “”Brežuljak ljubavi”. Kipovi liče na rimske vojnike, a likovi na vrhu stubova predstavljaju članove porodice Karačonji. Budući da je se za vreme Prvog svetskog rata grofovska porodica preselila u Peštu, cela imovina je prešla u vlasništvo novosnovane Kraljevine SHS.

 

25 maja, 2016 | In Category : Odmarališta, Priroda by Gox

< | >