Virtualne ture – Panorame 360°

Zeleznički tunel ispod tvrdjave

Zeleznički tunel ispod tvrdjave, dužine 341 m, delimično obrušen, sagradjen je 1883. Nije u funkciji od 1941.
Od 1929. godine gvozdeni most koji je spajao NS sa tunelom, nosi ime princa Andreja Karađorđevića, trećeg sina kralja Aleksandra. Početkom Drugog svetskog rata, 10. aprila 1941. godine, po nalogu Jugoslovenske vojne komande, ovaj most je porušen, da bi ga ubrzo nakon toga Nemci obnovili od delova prethodnog i konstrukcija donetih čak sa Dona. Na nekoliko mesta su preko mosta bile razapete čelične mreže kao obezbeđenje od bombardovanja. Ipak, prilikom povlačenja 22. oktobra 1944. godine, Nemci su ga digli u vazduh. Na mestu gde je most stajao i danas su uočljivi ostaci stubova i tunel koji se useca u stenu na kojoj leži Petrovaradinska tvrđava.

Došavši ispred njega, iznenadio sam se da je isti otvoren. U tunel sam ušao nekih 100m.
Na panorami vidite da je tunel samo iskopan u kamenu, toliko je petrovaradinska stena čvrsta.
Iako prokisao na jednom mestu na početku, generalno, tunel je suv. Činilo mi se da je pruga, tj. da su pragovi još uvek tu, sudeći po naboranom podu.
Još od ranije sam znao da ukupna dužina ne prelazi 300-400 metara i da bi trebalo da mogu da vidim drugi kraj. Ubrzo sam primetio da tunel nije u potpunosti prav, već zavija pomalo udesno, ali kad sam se približio malo, očekivano svetlo sa drugog kraja nisam ugledao. Zato trk napolje dok me akrepi, drekavci i ostale spodobe koja žive u tunelima nisu poterali.
Kasnije sam iz zabave prolazio tim tunelom sa društvom više puta…

10 januara, 2014 | In Category : Nekategorizovano by Gox

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

< | >